
La gavina corsa està retornant a les salines de la Trinitat, dins del Parc Natural del Delta de l'Ebre, procedent de l'Àfrica. Hi faran cap entre 1.500 i 3.000 parelles, segons estimen els ornitòlegs, una xifra que fa d’aquesta colònia la més gran de Catalunya i una de les més grans del món.
Ara fa uns anys, la presència de predadors com la guineu i el gavià argentat havien fet dispersar l'espècie, i també provocaven problemes als flamencs, per exemple, que crien dins les salines. "El control de les poblacions d’aquests predadors estan tornan a encoratjar la gavina corsa a establir-se a la zona", segons ha explicat l’ornitòleg Cristian Jensen.
Inicialment, l'any 1966 amb una estimació total de 800 a 1.000 parelles, niava a illots mediterranis i era considerada com una de les gavines més rares del món. Per tant, es trobava globalment amenaçada i en perill d'extinció. Posteriorment, als anys vuitanta, va colonitzar la Punta de la Banya al Delta de l'Ebre, on va anar augmentant la seva població exponencialment fins a arribar a significar més de dos terços de la població mundial. L'any 2006, es va arribar al màxim històric de 15.396 parelles que van nidificar dins de les Salines de la Trinitat.
L'any passat la gavina corsa va començar un procés de restabliment de moltes parelles dins les Salines de la Trinitat, amb una població de 1.837 parelles. Les xifres d'enguany demostren que el retorn es consolida i, segons una primera estimació feta pel servei d'ornitologia de les salines, s'espera un nombre de parelles similar al de l'any passat o fins i tot més elevat, ja que encara estem en el període habitual de retorn i encara hi ha aus que s'hi estan establint. Les principals zones escollides per a la cria són els camins entre cristal·litzadors de les Salines i darrere de les motes o divisors de terra que hi ha entre les basses del complex de les Salines.
La gavina corsa i la gavina capblanca estan catalogades com a vulnerables a casa nostra. De la gavina corsa, cal remarcar que gairebé només es distribueix a escala mundial dins de la Mediterrània. De fet, el 90% de la seva població nidificant es restringeix a l'estat Espanyol.
